**aiDiLaDHa**
الله أكبر الله أكبر الله أكبر

لإله إلا ألله و ألله أكبر

ألله أكبر ولله الحمد

Alhamdulillah wal hamdulillah..

Syukur kerana Allah masih lagi memberi kita ruang dan peluang untuk terus menghirup udara di dunia ini dan terus mempertingkatkan lagi ibadat kita. Alhamdulillah..

Hari ini,10 Zulhijjah adalah hari bersejarah dalam Islam yang sudah dima’rufi akan kisah pengorbanan Nabi Allah Ibrahim dan puteranya Ismail alaihissalam.. semoga kita mengambil pengajaran daripada kisah pengorbanan ini.

Sukalah ana memetik sedikit daripada isi khutbah sembahyang raya pagi tadi di masjid kampung ketika sama-sama menunaikan solat aidiladha..

Antara kandungan yang ana ingat adalah ayat daripada surah As-Shaffat (102-109) mafhumnya:

Maka tatkala anak itu sampai (pada umur sanggup) berusaha bersama-sama Ibrahim, Ibrahim berkata: "Hai anakku Sesungguhnya Aku melihat dalam mimpi bahwa Aku menyembelihmu. Maka fikirkanlah apa pendapatmu!" ia menjawab: "Hai bapakku, kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu; insya Allah kamu akan mendapatiku termasuk orang-orang yang sabar".Tatkala keduanya Telah berserah diri dan Ibrahim membaringkan anaknya atas pelipis(nya), (nyatalah kesabaran keduanya ). Dan kami panggillah dia: "Hai Ibrahim, Sesungguhnya kamu Telah membenarkan mimpi itu Sesungguhnya Demikianlah kami memberi balasan kepada orang-orang yang berbuat baik. Sesungguhnya Ini benar-benar suatu ujian yang nyata. Dan kami tebus anak itu dengan seekor sembelihan yang besar.Kami abadikan untuk Ibrahim itu (pujian yang baik) di kalangan orang-orang yang datang Kemudian,. (yaitu)"Kesejahteraan dilimpahkan atas Ibrahim".

Antara pengajaran yang boleh diambil ialah pengorbanan. Sesuai dengan hari raya korban,kita dituntut untuk berkorban.. sebagaimana tingginya pengorbanan Nabi Allah dalam melaksanakan perintah Allah semata-mata kerana tingginya rasa keimanan dan ketaqwaan kepada Allah.. subhanallah..

Selain itu pengajaran sabar juga turut ditonjolkan dari kisah ini. Sesungguhnya Allah menguji kesabaran Nabi Ibrahim dan Ismail dan mereka telah menyatakan kesanggupan untuk melaksanakan perintah Allah. Sesudah nyata kesabaran dan ketaatan Ibrahim dan Ismail a.s. Maka Allah melarang menyembelih Ismail dan untuk meneruskan korban, Allah menggantinya dengan seekor sembelihan (kambing). Peristiwa Ini menjadi dasar disyariatkannya qurban yang dilakukan pada hari raya haji.

Begitulah betapa tingginya pengorbanan nabi Allah. namun jika dilihat pada realiti hidup umat Islam hari ini,mereka lebih sanggup berkorban kepada perkara-perkara yang tidak mempunyai kepentingan. Kita lihat bagaimana ada diantara kita rela mengorbankan harta mereka demi kepuasan diri seperti membeli barang-barang yang mahal. Tiada salahnya jika kita membelanjakan atau menginfakkan sedikit harta kita yang berlebih kepada jalan yang lebih baik..Bagi ana,sebenarnya Islam telah membuka banyak jalan untuk kita membuat amal kebaikan namun kita pada hari ini tidak mempedulikannya. Begitulah yang akan terjadi apabila kurangnya penghayatan nilai-nilai Islam dalam diri umat Islam. Justeru ana menyeru kepada semua sahabat-sahabiah agar menghayati tiap pengajaran yang terkandung dalam lipatan sejarah Islam yang tidak dapat tidak dapat memberi dan memandu hidup kita kearah yang diredhai Allah..Insya Allah.. Allahu yuftah ‘alaikum.. SALAM ‘IDUL ADHA=)

Wallahu Taala A’lam

Daie sepi: -tersentuh melihat pengorbanan abah yang mengorbankan tangannya sehingga disengat ikan baung masa nak siang ikan tu demi nak bagi anak-anak makan. 5 hari dah tapi bengkak xsurut2.. Ya Allah,sembuhkan abah.. syafakallah abah..=(

-terharu melihat pengorbanan sahabat-sahabat dalam melaksanakan gerak kerja dan menolong sahabat-sahabat yang ditimpa ujian.. indahnya hidup bila semua dikongsi bersama dalam satu jemaah. Semoga tiap urusan kita dipermudahkan Allah. Barakallahulakum..

akhir kalam.. UJIAN ADALAH TARBIYAH ALLAH.. BELAJARLAH UNTUK BERKORBAN..Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

0 comments:

Catat Ulasan